Për dekada, puna e palodhur e aktivistëve në të gjithë botën ka avancuar axhendën e klimës, duke rritur ndërgjegjësimin e publikut dhe ambiciet politike. Megjithatë, sot fama e një aktivisti suedez nuk njihet. Alast Najafi shqyrton se si “efekti Greta” është simptomatik i paragjykimit racor strukturor i cili përcakton zërat e kujt dëgjohen më fort. Integrimi i një qasjeje ndër-sektoriale në lëvizjen e klimës dhe politikëbërjen mjedisore është thelbësore për të sfiduar përjashtimin e njerëzve me ngjyrë dhe pasojat e tij të dëmshme për komunitetet në të gjithë globin. Historia e Greta Thunberg është një nga superlativat dhe surprizat.

Në vitin e parë pasi nxënësja me gërsheta bjonde doli në publik, fama e saj u ngrit në lartësitë stratosferike. Njihet si t “efekti Greta”, aktiviteti i saj i palëkundur ka mbërthyer miliona në të gjithë globin për të marrë pjesë në demonstratat e klimës duke kërkuar që qeveritë të bëjnë pjesën e tyre në ndalimin e ndryshimit të klimës. Që kur ajo filloi grevën e saj të shkollës në gusht 2018, Greta Thunberg ka frymëzuar homazhe të shumta dhe të gjera. Ajo është quajtur idhull dhe ikona planet. Kisha e Suedisë madje arriti deri atje sa ta emërojë me shaka atë pasardhës të Jezu Krishtit. Këto ditë, Greta Thunberg po ftohet në korridoret e pushtetit, të tilla si Kombet e Bashkuara dhe Forumi Ekonomik Botëror në Davos, ku udhëheqësit globalë dhe koorporatat ekzekutive ndërkombëtare do të dëgjojnë mesazhin e saj të rëndësishëm.

Nga fundi i vitit 2019, ekspozimi i saj mediatik kulmoi në një nominim për Çmimin Nobel për Paqe dhe një ftesë përtej Atlantikut me synimin për të marrë pjesë në konferencat e klimës në New York dhe Kili. Edhe nëse çmimi përfundimisht i shkoi Kryeministrit Etiopian Abiy Ahmed Ali, aktivistja e ri e klimës tani është nominuar për të dytin vit radhazi dhe nuk i mungojnë çmimet dhe nderimet. Edhe pse vetëm në adoleshencën e saj, Greta Thunberg u bashkua me Edward Snowden dhe Denis Mukwege si laureat i Çmimit për të Drejtën e Jetesës dhe është emëruar personi i vitit i vitit 2019 – një titull që ajo ndan me krerët e shteteve të tilla si Nelson Mandela dhe Angela Merkel

Shtrohet pyetja se si një 17-vjeçare mund të mblidhte media ndërkombëtare në një kohë kaq te shpejtë.

Përgjigja për këtë është shumë-shtresore. Koha është një avantazh. Greta Thunberg dha një mesazh në një kohë kur njerëzit ishin gati ta merrnin atë, si një frut i pjekur për mbledhje. Gjatë dekadës së kaluar, çështjet e klimës kanë zënë gradualisht gjithnjë e më shumë hapësirë ​​në ligjërimin publik dhe kanë gjetur rrugën e tyre në politikën kryesore. Qoftë nga shqetësimet e sigurisë pas katastrofës bërthamore Fukushima apo për raportet alarmante që na kanë arritur nga shkencëtarët ose Kombet e Bashkuara, njerëzit e dëgjuan dhe ishin tashmë. duke u mobilizuar. Për më tepër, forma krijuese e Greta Thunberg jehoi në të gjithë globin e Privatësisë, për të mos përmendur karakterin e saj intriguesin.

Karakteristikat personale si sindroma e saj Asperger mund të kenë kontribuar në rritjen e shpejtë të profilit të Gretës, megjithëse ato gjithashtu kanë qenë objekt sulmesh nga presidenti i SHBA Donald Trump.

Fjalët e pashprehura

Fjalë e pashprehur dhe përpjekja për të shpjeguar fenomenin e Greta Thunberg pa pranuar privilegjet e botës në të cilën ajo ka lindur do të humbasë një aspekt të rëndësishëm të rritjes të shpejtë të famës. Përveç se është një individ mbresëlënës me një mesazh që bota duhet të dëgjojë me ngulm, ajo është gjithashtu një vajzë e bardhë e klasës së mesme nga Veriut. Shenjuesit shoqërorë të racës dhe klasës sigurisht që kontribuan në qasjen më të lehtë të Greta Thunberg në media, burime dhe forume për të folur. Fotoja e parë e Greta Thunberg e shkollës që godet para parlamentit suedez sebashkume nënën e saj, një këngëtare e famshme e operës i cili në atë kohë kishte mbi 40 000 ndjekës.

Mbulimi mediatik i lëvizjes klimatike në mënyrë disproporcionale anon nga aktivistët e bardhë, duke fshirë punën e personave me ngjyrë. Një shembull tronditës është vendimi i Associated Press për të hequr aktivisten me ngjyrë nga Uganda, Vanessa Nakate nga një foto në prag të Forumit Ekonomik Botëror 2020 në Davos. Agjencia e lajmeve ishte e shpejtë për të shpjeguar se kjo ishte bërë “thjesht për shkak të përbërjes” Por kjo deklaratë ishte një mënyrë për të thënë që një njeri me ngjyrë në foto nuk i përshtatet një lëvizje klimatike të udhëhequr nga të bardhat. Katër personat e mbetur në foto, të gjithë ishin të bardhë, nuk dukej se shqetësonin përbërjen e figurës. A është kjo nje rastesi?

Sigurisht që jo. Puna e teoricienit kulturor Stuart Hall ka analizuar përfaqësimin e kategorive të tilla si raca dhe gjinia në masmediat. Ai zbuloi se diskursi mediatik nuk pasqyron kulturën dhe shoqërinë, por përkundrazi i rindërton ato duke ndjekur një ideologji që siguron që pushteti të mbetet me status. Paragjykimi racor në diskursin publik dhe mediat kryesore është padyshim një çështje e kahershme dhe rezultat i formave strukturore të diskriminimit brenda industrisë. Në një studim të vitit 2015 mbi gazetarët në MB, Instituti Reuters për Studimin e Gazetarisë zbuloi një “dështim kronik për të arritur nivele të arsyeshme të diversitetit etnik në gazetari”.

Pavarësisht se Britanikët e Zinj përbëjnë 3 përqind të popullsisë Britanike, ata përfaqësojnë vetëm 0.2 përqind të gazetarëve britanikë, gjë që i bën ata grupin etnik më të nën-përfaqësuar në industri. Në një letër të hapur, gazetari me ngjyre Collective UK shprehu bindjen se “ekziston një korrelacion i drejtpërdrejtë midis përbërjes etnike të stafit në një redaksi dhe mënyrës se si mbulohen çështjet”. Largimi dhe fshirja e aktivistes me ngjyrë nga Uganda Vanessa Nakate do të kishte më pak e mundur të ndodhë në një redaksi të larmishme.

Kur trupat me ngjyra shfaqen në mjetet e komunikimit masiv, rrëfimet për to rrallë largohen nga stereotipet raciale; ato zakonisht përshkruhen si viktima ose, më keq, si të dhunshme ose të rrezikshme.

Nën-përfaqësimi dhe paragjykimi racor në masmediat nuk janë thjesht një fenomen britanik. Në Shtetet e Bashkuara, një sondazh i vitit 2017 nga Shoqata Amerikane e Redaktuesve të Lajmeve zbuloi se vetëm një në çdo gjashtë punonjës të redaksisë i përkiste një pakice racore. Kur njerëzit me ngjyrë shfaqen në mjetet e komunikimit masiv, rrëfimet për to rrallë largohen nga stereotipet raciale; ato zakonisht përshkruhen si viktima ose, më keq, si të dhunshme ose të rrezikshme. Kështu, përqendrimi joproporcional i mediave tek Greta Thunberg nuk vjen si befasi dhe është pjesërisht për shkak të keqinterpretimit të rëndë të njerëzve me ngjyrë. Dëmi i tij kolateral është që t’i bëjë aktivistët me ngjyrë të padukshëm.

Para se Greta Thunberg të fillonte protestat e saj krijuese, aktivistë të tjerë të rinj të klimës ose aktivistë me ngjyrë kishin luftuar në mënyra të ngjashme mbresëlënëse. Këmbëngulja e aktivistes së re indiane Aditya Mukarji ka bërë që mbi 25 milion kashtë plastike në restorant në New Dehli të zëvendësohet me letra të ndryshme. Një shembull tjetër është aktivistja adoleshente Helena Gualinga nga komuniteti Sarajaku në Ekuador, e cila po lufton kundër industrisë së karburanteve fosile për të ruajtur të drejtat e lagjes indigjene.

“Aktivistët me ngjyrë thuhet se po ndjekin hapat e saj. Një kategorizim i tillë i privon ata nga agjencia e tyre dhe nuk arrin të pranojnë se lidhja e tyre do të paraprinte Greta Thunberg.”

Por siç qëndrojnë aktualisht gjërat, vetëm fama e Greta Thunberg nuk është asgjë. Aktivistët me ngjyrë thuhet se po ndjekin hapat e saj. Një kategorizim i tillë i privon ata nga agjencia e tyre dhe nuk arrin të pranojë se lidhja e tyre paraprinte Greta Thunberg. Sidoqoftë duhet të jeni absolutisht të qartë se në asnjë mënyrë Greta Thunberg vetë për të fajësuar politikën e sotme të deformuar të përfaqësimit. Fama e saj e pashoqe duhet të njihet si simptomë e një sistemi të përshtatur për të mbrojtur dhe riprodhuar privilegjin e bardhë.

Vajza e bardhë dhe vajza me ngjyrë

Ishte interesante të merret parasysh idealizimi aktual i Greta Thunberg së bashku me historinë e një aktivisteje tjetër të re që u bë e famshme në një moshë shumë të re: aktivistja pakistaneze dhe laureatja e çmimit Nobel për Paqen Malala Yousafzai. Ajo u bë e njohur për botën në fund të vitit 2012 si vajza e cila u qëllua në Taliban në fytyrë për fushatë për arsimimin e vajzave. Çmimi grumbulloi sasi të mëdha të mbulimit mediatik, duke e kthyer atë në një figurë me ndikim global me fuqi të zgjeruara të bindjes. Ngjashëm me Greta Thunberg, Malala Yousafzai ishte e ftuar në shfaqje të shumta diskutimi, shkroi opsione dhe mbajti një fjalim shumë të vlerësuar në Kombet e Bashkuara.

Sidoqoftë, ajo që i dallon dy aktivistët e palodhur është ndryshimi në imazhin publik me të cilin filluan karrierat e tyre përkatëse. Nga njëra anë, imazhi i Greta Thunberg është ai i një vajze që u ndje thellësisht e detyruar të organizonte një grevë në shkollë dhe më pas u bë një aktiviste e klimës. Nga ana tjetër është Malala Yousafzai e cila është shumë e shënuar nga akti i dhunshëm që e vendosi atë në qendër të vëmendjes. Historia e saj, megjithëse u kapërcye fuqishëm, ishte fillimisht një viktimizim dhe traumë.Narrativa e ndërtuar rreth saj përputhej me parandjenjat mbizotëruese të grave me ngjyrë si viktima në duart e burrave brutalë me ngjyra, duke ushqyer kështu stereotipet ekzistuese. Përmes aktivizmit të saj të patrembur, Malala Yousafzai ka arritur të shkatërrojë këtë imazh dhe të zotërojë rrëfimin e saj.

Sidoqoftë, nuk duhet harruar që gratë me ngjyrë shpesh ndëshkohen për shfaqjen e ndjenjave të zemërimit ose inatit. Duhet vetëm të kujtojmë valën fanatike të kritikave që goditi Serena Williams pas turneut të tenisit US Open 2019.”

Megjithatë, edhe sot, imazhet publike të këtyre dy aktivistëve nuk mund të jenë më të ndryshme. Greta Thunberg nuk ngurron të tregojë emocionet e saj publikisht. Fuqia dhe guximi i saj që ju drejtua Kombeve të Bashkuara në 2019 magjepsi publikun me zemërimin, lotët dhe emocionet e saj të papërpunuara. Ajo kritikon hapur udhëheqësit dhe politikanët botërorë të cilët nga ana tjetër dëgjojnë dhe pranojnë se ndiejnë “admirim të madh, gjithashtu përgjegjësi dhe faj”.

Malala Yousafzai, nga ana tjetër, la përshtypje përmes mirësisë, përulësisë dhe faljes së saj mahnitëse ndaj sulmuesit të saj. Një shfaqje publike e zemërimit dhe inatit ndaj personit dhe sistemit që përfundimisht e vuri atë në gjendje kome gjashtë ditore do të kishte qenë një reagim më se i ligjshëm. Dallimi qëndron në sjellje dhe sigurisht ndikon personaliteti i tyre të ndryshëm. Sidoqoftë, nuk duhet harruar që gratë me ngjyrë shpesh ndëshkohen për shfaqjen e ndjenjave të zemërimit ose inatit. Duhet vetëm të kujtojmë valën fanatike të kritikave që goditi Serena Williams pas turneut të tenisit US Open 2019.

Loja brenda dhe jashtë e politikëbërjes

Çështja në parim, nuk ka të bëjë me fitimin e vlerësimeve globale ose kush fitoi i pari këtë çmim. Dihet mirë që vendet nga Jugu Global dhe njerëzit me ngjyrë preken në mënyrë disproporcionale nga efektet e ndryshimit të klimës, siç janë ngjarjet ekstreme të motit. Megjithatë vendet e tyre në tryezat e negociatave zënë vend të njerëzve që në rastin më të mirë flasin në emër të tyre. Edhe kur përfaqësohet, çekuilibri i fuqisë është i tillë që zërat e tyre dëgjohen rrallë. Kur zërat nuk marrin përfaqësimin e duhur, rezultatet janë politike dhe projekte që përjashtohen dhe diskriminohen në mënyrë strukturore.

Asgjë përveç këtij përjashtimi sistematik dhe heshtjes së zërave nuk mund të shpjegojë se si një projekt në shkallë të gjerë për zbutjen e klimës sipas Protokollit të Kiotos siç është diga hidroelektrike Barro Blanco në lumin Tabasara në Panama mund të ishte konceptuar që të neglizhonte fillimisht ndikimin e saj shkatërrues në të drejtat dhe jetesën e komuniteteve lokale. Pavarësisht kundërshtimit të ashpër, ndërtimi – nëse përfundon ndonjëherë – do të kishte çuar në zhvendosjen e familjeve vendase dhe përmbytjen e tokave të tyre. Rreziqet që ndërtimi paraqiste për popullatën lokale mund të vlerësoheshin lehtësisht nëse do të kishte pasur një konsultim gjithëpërfshirës të bazuar në të drejtat e njeriut para miratimit të projektit.

Mekanizmat e përjashtimit dhe diskriminimit nuk janë të kufizuara në Jugun Global. Komunitetet me ngjyra janë shpesh ato të cilat mund të gjenden infrastrukturat e dëmshme për mjedisin, siç janë termocentralet, aeroportet dhe rrugët e ngarkuara. Kjo në fund të fundit i bën banorët – tashmë të dobësuar nga klasa historike dhe diskriminimi racor – edhe më të prekshëm, duke e kthyer jetesën e tyre në “terrene hedhëse për rreziqe mjedisore”. Një analizë e Unionit të Shkencëtarëve të Shqetësuar të vitit 2019 zbuloi se komunitetet me ngjyrë në Veri-Lindjen Amerikane dhe në mes të Atlantikut janë më të ekspozuar ndaj sasive shumë më të larta të ndotjes së ajrit sesa grupet e tjera demografike. Mesatarisht, njerëzit jetojnë me 66 përqind më shumë ndotje të ajrit, Amerikanët, Hispanic me 75 përqind më shumë ekspozim ndaj grimcave të vogla të ndotjes. E njëjta gjë vlen për lagjet e populluara në Berlin me një përqindje të lartë të komuniteteve migrantë, të tilla si Neukölln dhe Kreuzberg, ku ndotja e ajrit është dukshëm më e lartë se në rrethet e tjera. Këto zbulime janë riprodhuar në Mbretërinë e Bashkuar, ku, sipas Black Lives Matter UK, aeroporti i London City është i vendosur në një komunitet, të ardhurat mesatare të të cilit në vit janë gjashtë herë më të ulëta se të pasagjerëve që largohen prej tij. Raste të tilla në të cilat jeta dhe mirëqenia e komuniteteve me ngjyrë janë anashkaluar janë të mundshme sepse njerëzit me ngjyrë janë të nënpërfaqësuar në proceset e politikëbërjes mjedisore dhe kanë fuqi të mbrohen dhe të bëjnë të dëgjohen zërat e tyre.

Fuqia e një qasjeje ndërprerëse

Ndryshimi i klimës na prek të gjithëve; nuk duhet të jetë vetëm për disa. Megjithatë, në debatin e tanishëm për klimën, personat me ngjyrë, pavarësisht nëse jetojnë në Jugun Global ose në Veri, priren ta gjejnë veten në kufijtë e pushtetit. Si duhet të dëgjojmë zërat e aktivistëve me ngjyra nëse atyre u privohet sistematikisht hapësira për të folur?

“Ndërsektorialiteti kërkon të njohë përvojat e njëkohshme dhe të pandashme të margjinalizimit duke marrë si pikënisje faktin se nuk ka gjë të tillë si luftë me një çështje të vetme.”

Një mënyrë për të trajtuar në mënyrë gjithëpërfshirëse çekuilibrat në ligjërim, fuqi dhe përfaqësim është futja e ndërprerjes në debatin mbizotërues të klimës. Ndërsektorialiteti kërkon të njohë përvojat e njëkohshme dhe të pandashme të margjinalizimit duke marrë si pikënisje faktin se ekziston një gjë e tillë si një luftë me një çështje të vetme

Një qasje ndërprerëse ndaj debatit mbizotërues të klimës pranon sfidat që paraqiten kur kategoritë shoqërore si raca, feja ose klasa bashkëveprojnë dhe mundëson një analizë se si këto kategori mund te kenë përsëri akses në burime dhe fuqi. Ndërsektorialiteti nuk ofron vetëm një kornizë që ndihmon në përfshirjen e çështjeve rreth privilegjit dhe fuqisë, por gjithashtu na ndihmon të dëgjojmë të tjerët dhe të vlerësojmë privilegjet tona. Kjo na lejon të akomodojmë zëra të margjinalizuar të komuniteteve që janë goditur më keq nga ndryshimi i klimës dhe lejon që këto komunitete të zotërojnë narrativat e tyre.

Duhet të theksohet se Greta Thunberg është e vetëdijshme për mekanizmat e përfshirjes, përjashtimit dhe kryqëzimet e pushtetit. Prandaj, ajo në mënyrë të palodhur promovon aktivistë të tjerë në fjalimet e saj ku mbajti një konferencë të përbashkët shtypi me aktivistë nga Afrika e Jugut, Uganda dhe Kenia pas një debati për racizmin që ndoqi Vanessa Nakate. Në një fjalim të Kombeve Bashkuara, Greta e quajti veten “një nga ato me fat” dhe në një opsion të mëvonshëm, ajo fajësoi “sistemet koloniale, raciste dhe patriarkale” për mënyrën dhe me çfarë shpejtësie evoluoi kriza e klimës. Është koha që bota të dëgjojë të gjithë mesazhin e Greta Thunberg: ka një mori zërash të tjerë për t’u dëgjuar në luftën për një planet që është i shkëlqyeshëm për të gjithë ne.

Autori i kësaj pjese falenderon Anouchka Oler për mbështetjen e saj të paçmuar.

Cookies on our website allow us to deliver better content by enhancing our understanding of what pages are visited. Data from cookies is stored anonymously and only shared with analytics partners in an anonymised form.

Find out more about our use of cookies in our privacy policy.