Sistemi ushqimor i së ardhmes nuk do të kontrollohet nga fermerët apo konsumatorët, por do të ndërtohet rreth bashkëpunimit të tyre.  Njohja më e mirë me njëri-tjetrin dhe të kuptuarit e këndvështrimit të tjetrit është një pjesë e madhe e këtij procesi.  Le të eksplorojmë metodat e atyre që hedhin hapat e parë, në vitin 2019, drejt një bujqësie që i nxjerr fermerët sa më shumë nga toka e tyre, ndërkohë që lë natyrën të marrë pjesën e saj të punës.  Kush e di, deri në vitin 2049 agroekologjia mund të jetë modeli dominues i bujqësisë në Evropë.

Nëse do të bëhet një reformë e vetme në sistemet tona ushqimore dhe mjedisore deri në vitin 2049, është ajo e bujqësisë.  Bujqësia sot mbetet një relike e shekullit të 20-të, pavarësisht shfaqjes së mënyrave të ndryshme të bujqësisë (dhe të të menduarit për bujqësinë) që përpiqen të fitojnë terrenin e sipërm.  Profesor Olaf Schmidt, një studiues i shquar i sistemeve bujqësore në Kolegjin Universitar të Dublinit (dhe, si Charles Darwin, një ekspert për krimbat), ëndërron për “një sistem bujqësor që do t’u siguronte fermerëve punë fitimprurëse dhe shpërblyese që mbështet komunitetet rurale.  Një sistem i tillë do të prodhonte ushqim të sigurt, ushqyes për të gjithë dhe do të mbronte tokën, burimet ujore, biodiversitetin, ajrin dhe peizazhin.”  Profesor Schmidt është i qartë se ndërsa “shkencëtarët kanë një rol për të luajtur pasi mund të kryejnë analiza të thella në metodat e bujqësisë, të gjitha risitë duhet t’u kalohen fermerëve para së gjithash”.  Sistemi që përshkruan studiuesi aktualisht quhet ‘agroekologji’, aplikimi i ekologjisë në bujqësi.  Parimet e agroekologjisë janë: kujdesi për tokën, ricikloni materialet organike, reduktoni mbetjet, përdorni shërbimet e ofruara nga natyra, inkurajoni biodiversitetin dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme, autonomi financiare për fermerët.

An illustrated infographic showing the amount of land needed to produce a 100g hamburger with fries and salad  (3.61 metres squared of land)

Kur Bernard Mehauden, një fermer belg i moshës së mesme, filloi të aplikonte një përzierje të njohurive bujqësore dhe intuitës në modelin e bujqësisë industriale që kishte trashëguar, nuk i shkonte mendja se po bëhej praktikues i agroekologjisë.  Por duke mos iu përmbajtur më formulave të marra, Bernard tani punon duke ndjekur idetë e tij dhe ato që ndan me fermerët e tjerë.  Këto eksperimente po e çojnë atë në një rrugë gjithnjë e më ekologjike.  Bernard e quan bujqësinë e tij “ekologjike”, por nuk është e certifikuar organike.  Ai shmang tregjet e veçanta dhe shpërndan nëpërmjet kanaleve tradicionale të shitjeve për të shmangur shqetësimin për marketingun.

Gjithçka fillon me tokën 

Bernard Mehauden rrit drithëra në një fermë belge më të madhe se mesatarja.  I ndodhur në rrafshnaltat e shkrifëta rreth Hesbaye në rajonin e Lièges, ajo është një nga tokat bujqësore më të mira në vend.  Jo larg qendrave më të mëdha të Evropës për përpunimin e panxharit dhe perimeve fushore, operacioni i Bernardit nuk do të duket të jetë një kandidat tipik për adoptimin e agroekologjisë.  Por parcelat e tij të bukura, dheu i rafinuar mirë vetëm duke pritur që të mbilleshin farat, ranë viktimë e një fenomeni të dëmshëm: formimit të kores.  Korrja ndodh kur grimcat në tokë ngjiten së bashku pas mbjelljes së farave dhe parandalojnë depërtimin e fidanëve.  I dëshpëruar për të gjetur një zgjidhje, hapi i parë i Bernardit ishte të ndalonte lërimin e arave.  Tashmë i bindur se ka marrë vendimin e duhur: “15 vjet më parë, kur kuptova se lënia e lëndëve organike në sipërfaqe do të mbronte tokën, e ndërpreva plotësisht plugimin.  Në ditët e sotme, mjafton vetëm shikimi i parmendës për të më thyer zemrën”.

A po shkon bujqësia në Belgjikë drejt agroekologjisë? 

 Në Belgjikë ka rreth 35 000 ferma bujqësore.  Në Flanders, bujqësia tenton të përdorë metoda industriale për prodhim me vlerë të lartë në parcela më të vogla toke.  Wallonia ka një model më të ndërmjetëm ku të korrat rriten në fusha më të mëdha dhe kafshët rriten intensivisht më pak.  Edhe pse madhësia mesatare e një ferme në Walloni është 57 hektarë (sipas shifrave të vitit 2017), fermerët që kultivojnë kultura bujqësore zakonisht do t’i rrisin ato në parcela toke prej rreth 100 hektarësh.

Aktualisht nuk ka shifra të disponueshme për numrin e fermerëve që përdorin metoda agroekologjike në Walloni.  Maxime Merchier, koordinator i shoqatës belge Greenotec e cila promovon bujqësinë miqësore me tokën, e vendos numrin për Belgjikën në rreth 10 përqind.  Shumica e këtyre praktikojnë agroekologjinë nga bindja dhe sepse dëshirojnë të vënë në punë njohuritë e tyre për tokën dhe të kthehen në sensin e shëndoshë.  Ky vlerësim do të përfshijë shumicën e fermerëve organikë të Belgjikës, si dhe fermerët e fokusuar në ruajtjen e tokës, fermerët e vetë-mjaftueshëm për blegtorinë dhe fermerët e permakulturës.  Pse shifrat janë kaq të ulëta?  Në qendër të problemit është sistemi i bujqësisë së globalizuar i vendosur në nivel evropian.  Fermerët prodhojnë me humbje dhe mbijetojnë vetëm falë ndihmës nga Politika e Përbashkët Bujqësore e BE-së.  Fermerët janë bllokuar në një rreth vicioz, të detyruar të prodhojnë me kosto të ulët.

 Merchier e përmbledh situatën: “Për dekada, fermerët u shtynë drejt një sistemi bujqësor produktivist të ndërtuar tërësisht rreth rendimenteve.  Ky sistem varfëron tokat, ndot burimet ujore dhe konsumon sasi të mëdha lëndësh djegëse fosile.” “Në të kundërt, agroekologjia shikon nga e ardhmja.  Nuk janë vetëm fermerët që përfitojnë në periudhën afatmesme dhe afatgjatë; agroekologjia është gjithashtu e dobishme për zonat përreth dhe për shoqërinë në përgjithësi.  Është një bujqësi e të gjallëve – objektivi i saj është të drejtojë shërbimet e ekosistemit për të shfrytëzuar sa më shumë natyrën për të mbështetur prodhimin bujqësor.  Një ndryshim kaq i thellë në modelin tonë bujqësor do të marrë kohë.  Tranzicioni është më i vështirë sepse përfitimet nuk janë të menjëhershme.  Investimet në trajnime dhe pajisje janë të nevojshme, si dhe ndryshimi i mentalitetit, paraqet një rrezik të caktuar për fermerin.  Në botën tonë të globalizuar, çmimet e shitjeve janë të paqëndrueshme, duke e bërë edhe më të vështirë për fermerët të marrin vendimin.

Profesor Schmidt pajtohet me këtë përfundim.  “Kalimi në praktika që reduktojnë nevojën për të punuar tokën [Shënim i redaktorit: bujqësia industriale e kthen tokën në një thellësi deri në 30 centimetra; agroekologjia duket të shmangë kthimin e saj krejtësisht] është një taktike fitim-fitim për fermerët.  Kjo u kursen para fermerëve dhe më shumë krimba rikthehen në tokë, duke ndihmuar në ruajtjen e strukturës së tokës, riciklimi i lëndëve ushqyese dhe gërmimi i tuneleve që ajri, uji dhe lëndët ushqyese të qarkullojnë.  Krimbat janë gjithashtu një burim i rëndësishëm ushqimi për specie të tilla si baldosa, iriqët dhe zogjtë.

 Rrotullimi i të korrave sigurohet nëpërmjet alternimit të grurit, një kulture dimërore, me kultura pranverore si panxhar sheqeri, liri për tekstile, bizele për konservim dhe çikore për prodhimin e inulinës.  Bernard i qarkullon të korrat e tij një herë në dy vjet.  Ai gjithashtu kultivon misër me grurë nganjëherë, një zgjidhje rezervë gjatë periudhave të motit të keq.  Nëse bie shi në vjeshtë, kur gruri duhet të mbillet, atëherë është mirë të shmangen makineritë e rënda, të cilat do të mbushin tokën, dhe të presim pranverën dhe të mbjellim misër.  “Nuk është aq fitimprurëse, por është më mirë për tokën.  Ose prisni motin e duhur për të shkuar në fusha ose gjeni një zgjidhje tjetër”, thotë fermeri ynë, duke demonstruar parimin e tij kryesor: përshtatjen.

Të ushqyerit e tokës

 Gjatë muajve të dimrit, e gjithë toka bujqësore e Bernardit është e mbuluar, ose me një kulture dimërore ose me një kulture mbuluese që nuk duhet të korret, por ushqyen tokën.  Kulturat mbuluese organike janë një nga shtyllat kryesore të agroekologjisë.  Një tokë plot jetë ofron në mënyrë efektive shërbime që i ndihmojnë fermerët dhe i lejojnë ata të reduktojnë varësinë e tyre nga plehrat dhe pesticidet.  Mbulesat përbëhen nga shumë lloje bimësh dhe përmbajnë të paktën një bishtajore.  Një shumëllojshmëri e specieve mbuluese nënkupton një shumëllojshmëri shërbimesh edhe për tokën.

An illustrated infographic showing the amount of land needed to produce chicken curry with rice & vegetables (containing 75 grams of chicken)  (3.61 metres squared of land)

 Pasi ka ndaluar lërimin për të mbrojtur tokën e tij dhe për të lënë biodiversitetin mikroskopik të krijohet vit pas viti, Bernard nuk mund të llogarisë as në parmendën për të shkatërruar të korrat e tij mbuluese.  Por për të krijuar hapësirë ​​për të korrat e ardhshme, mbulesa duhet të hiqet disi.  Bernard shikon nga ngrica për ta bërë këtë punë për të.  Para dhe pas rritjes së të korrave për shitje, Bernard mbjell kultura që janë të ndjeshme ndaj ngricave dhe që do të vdesin në dimër, që do të thotë se ai nuk do të duhet të përdorë barërat e këqija në pranverë.  Gjërat, natyrisht, jo gjithmonë shkojnë siç janë planifikuar.  Dimrat e fundit kanë qenë më të ngrohtë se zakonisht dhe speciet e destinuara për të vdekur gjatë dimrit, në mënyrë të bezdisshme, po arrijnë deri në pranverë.  Kështu ai e ndihmon natyrën që të shkatërrojë mbulesën e tij duke e copëtuar atë me një lesh të montuar.

 Sapo të vijë dimri, Bernard pret që toka të bëhet ‘mbajtëse’ përpara se ta punojë atë.  Dheu që mban ngarkesë është ai mbi të cilin pajisjet mund të përdoren pa u zhytur në tokë, duke e mbushur tokën dhe duke mos krijuar gërvishtje.  Që rrënjët të rriten mirë, ajri, uji dhe jeta duhet të jenë në gjendje të lëvizin brenda tokës.  Për një tokë plot jetë, fermerët duhet të përshtaten me motin dhe të presin momentin e duhur për të punuar në arat.  Kështu, gjatë ngricës gjatë natës, Bernardit ndonjëherë duhet të zgjohet në orën 3 të mëngjesit për të përdorur parzmoren e tij të montuar.  Mjeti dëmton kërcellin, duke i bërë bimët më të prekshme ndaj të ftohtit.  Bernard shmang përdorimin e herbicidit glyphosate sa herë që mundet.  Megjithatë, nëse në fund të dimrit shfaqet një rritje e re e barërave të këqija në një mbulesë që ishte menduar të shkatërrohej nga ngrica, ai përdor një sasi të vogël (një litër për hektar) përpara se të mbjellë farën.

2049: Open Future
This article is from the paper edition
2049: Open Future
Order your copy

Më pak është më shumë 

 Që kur filloi të mbillte panxhar sheqeri, Bernard e ka ulur përgjysmë sasinë e azotit mineral që shpërndan në arat e tij, duke ruajtur të njëjtat rendimente.  Kjo është pjesërisht për shkak të një përmirësimi në varietetet e panxharit të sheqerit, të cilat tani prodhojnë më shumë sheqer dhe konsumojnë më pak azot.  Por pjesa kryesore e këtij reduktimi të azotit varet nga plani i Bernardit për një tokë më pjellore, i ndjekur në bazë të një analize të tokës të kryer nga organizatat e ekspertëve.

Bernard gjithashtu ka reduktuar përdorimin e produkteve fitosanitare, ose pesticideve.  Ai rrudh pak vetullat dhe na thotë: “Unë përdor sasinë minimale absolute të fitos, në thelb sepse thjesht nuk më pëlqen t’i përdor ato.”  Ai zgjedh kohën më të mirë të mundshme të vitit për spërkatjen e pesticideve në arat e tij për të siguruar ndikim optimal dhe për të minimizuar dozën e nevojshme.  “Nuk kam nevojë të përdor asnjë produkt për t’u mbrojtur nga kërpudhat, pasi nuk kam asnjë këtu, por nuk kam fara rape.  As për minjtë e fushës nuk më duhet asgjë, pasi nuk ka shumë në arat e mia.  Unë kam vendosur stacione për zogjtë grabitqarë: një shkop 2 metra të gjatë me një rrasë përtej tij.  Për çdo hektar të dytë ka një purtekë dhe kam parë zogj grabitqarë të ulur mbi to.”  Zogjtë grabitqarë ndihmojnë në kontrollin e popullatës së brejtësve.  Një familje brejtësish hanë nga 700 deri në 900 brejtës në vit, të paktën gjatë muajve kur ata janë në zonë.  Ngritja e një pozicioni për të ndihmuar zogj të tillë të vëzhgojnë fushat u kushton fermerëve shumë më pak sesa dëmi që mund të shkaktojnë brejtësit.

An illustrated infographic showing the amount of land needed to produce chicken curry with rice & vegetables (containing 75 grams of chicken) (3.61 metres squared of land)

 Kjo situatë është edhe më komplekse për shkak të legjislacionit evropian që ndalon përdorimin e plehrave dhe pesticideve brenda 6 metrave të ujit të rrjedhshëm.  Për të përfituar sa më shumë nga ajo që mund të shihet si kufizim, Bernard po merr pjesë në një nismë mjedisore të quajtur bande de parcelle aménagée [shirita toke të konvertuara] për të cilën ai merr 1500 euro për hektar për të kthyer skajet e tokave të tij që shtrihen buzë një përroi.  Kjo nismë synon të mbështesë jetën e egër, të ruajë florën e livadheve, të përmirësojë peizazhin dhe të luftojë erozionin.  Falë brezit të tij, i cili është 12 metra i gjerë dhe 385 metra i gjatë, Bernard ndihmon në mbrojtjen e thëllëzës dhe grurit të misrit, zogj të varur nga speciet bimore në rrezik zhdukjeje.  Rripi u ofron këtyre zogjve barëra të gjatë për mbulim, kokrra që bien natyrshëm dhe bimë plot me insekte në verë dhe kokrra në dimër.

 Gjithnjë kureshtar, Bernard ka filluar të përdorë produkte të caktuara me bazë bimore: “Unë i kam testuar ato në grurë për rreth 10 vjet tani.  Nuk jam 100 për qind i bindur, por më intereson ideja.  Këto produkte më kanë lejuar të reduktoj sasinë e fungicidit që përdor në grurin tim me 75 për qind.”  Kostoja e produkteve me bazë bimore është kundërbalancuar nga nevoja e reduktuar për fungicid.  Bernard shpjegon, “Ideja nuk është për të kursyer para, por për të përdorur më pak fungicide dhe për të mbrojtur tokën.”

An illustrated infographic showing the amount of land needed to produce Pasta with tomato sauce (0.46 metres squared of land)

 Verën e kaluar, pas korrjes së bizeleve, Bernard mbolli një mbulesë me shumë lloje të përbërë nga faceli, mustardë, luledielli, tërfili egjiptian, fasule fava dhe fara nyger.  Në vjeshtë, për herë të parë mbolli grurë drejt e në mbulesë, pa e shkatërruar më parë.  Për ta bërë këtë ai përdori një mbjellës direkt të siguruar nga Regenacterre, një shoqatë që promovon bujqësinë rigjeneruese.  “Fqinjët më shikonin sikur isha i çmendur kur po mbillja farat, por ishte një përvojë e mrekullueshme dhe do të doja ta bëja përsëri”, tregon Bernard.  “Mbjellja e drejtpërdrejtë ishte diçka që kisha ëndërruar ta bëja për një kohë, por nuk kisha mbjellësin e duhur.  Një nga sfidat është se keni nevojë për tokë shumë të pastër përpara mbjelljes së mbulesës dhe mbulesa gjithashtu duhet të jetë mjaft e dendur për të parandaluar rritjen e barërave të këqija sepse nuk mund t’i pastroni ato para dimrit.  Barërat e këqija të mbrojtura nga mbulesa e shkatërruar gjatë mbjelljes mund të kthehen në fuqi në pranverë.  Pas mbjelljes së grurit, bimët e mustardës mbinë dhe më duhej të përdorja dy litra Round Up (një herbicid me bazë glifosati) për hektar për të ndaluar rritjen dhe lulëzimin e tyre.  Në mënyrë ideale, do të kisha përdorur një helikopter përpara farës për të hequr siç duhet kapakun, por nuk kam një të tillë.

Të dëgjosh, të mësosh dhe të provosh gjëra të reja

 “Ne duhet ta bëjmë këtë tranzicion ngadalë por të sigurt.  Në të ardhmen do të doja që toka ime të jetë edhe më me plot jetë.  Për ta bërë këtë, do të më duhet të vazhdoj të reduktoj përdorimin e fitos, të rris sasinë e lëndës organike dhe të shmang punimin e thellë të tokës.  Do të doja të provoja ndërthurje, ka shumë mundësi për të eksplorim.  Do të ishte mirë që studiuesit të shqyrtonin ndërthurjen me panxhar sheqeri, çikore, misër dhe drithëra.”  Kur i kërkuam Bernardit të na tregonte se për çfarë ishte krenar në fermën e tij, ai u përgjigj: “Unë po përmirësoj vlerën biologjike të tokës sime dhe kjo është e rëndësishme për brezat e ardhshëm.  Do të jem krenar të kaloj në një tokë që është edhe pjellore dhe e gjallë.”

Frédérique Hupin është një agronom i trajnuar me mbi 15 vjet përvojë praktike të praktikave të qëndrueshme bujqësore.  Ajo është një konsulente dhe gazetare e pavarur bujqësore dhe shkruan për të përditshmen belge L’Avenir dhe për revistën franceze Techniques Culturales Simplifiées.

2049: Open Future
2049: Open Future

The politics of tomorrow start with the politics of today. Beyond any one theme, this collection of essays, stories, and interviews, complemented by infographics and amazing illustrations, looks forward to imagine the Europe(s) to be in 2049.

Order your copy

Cookies on our website allow us to deliver better content by enhancing our understanding of what pages are visited. Data from cookies is stored anonymously and only shared with analytics partners in an anonymised form.

Find out more about our use of cookies in our privacy policy.