Language: Dutch
Waarom staan de beoordelingen van het resultaat van COP27 zo haaks op elkaar?
Read moreHannah Arendt geloofde in de kracht van de directe democratie om de ware politieke vrijheid mogelijk te maken. Hoewel dit model erg verschilt van de huidige realiteit, kan haar werk relevant zijn om de democratie een nieuwe impuls te geven. Dat is nodig in een tijd waarin het vertrouwen in de politieke instellingen aangetast is, een tijd waarin extreemrechts aan vertrouwen wint, een tijd die ook een ecologische crisis kent.
Read moreFeiten zijn onmisbaar voor een democratisch politiek debat. Sociale media verlagen de drempel voor burgers om zich in dit debat te mengen, maar zijn ook kampioen in het verspreiden van desinformatie – en bedreigen daarmee de positie van feiten.
Read moreVolgens Malcom Ferdinand zijn de milieuproblemen onlosmakelijk verbonden met raciale overheersing.
Read moreDe COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat sommige domeinen van de economie belangrijker zijn dan andere om in de primaire levensbehoeften te voorzien en een goed leven mogelijk te maken.
Read moreEen evaluatie van groene voorstellen met behulp van het raamwerk uit deze bijdrage kan helpen om te verzekeren dat het pad dat we kiezen in de groene transitie leidt tot de samenleving waar we graag in willen leven.
Read moreHandelsoorlogen, sancties, vijandige overnames, valutamanipulatie – er verrijst een nieuwe economische orde. De wereldeconomie is het voornaamste gevechtsterrein geworden voor geopolitieke hegemonie tussen de VS en China. In veranderende tijden kan een positieve handelsagenda Europa zelfs helpen om zijn sociale en ecologische modellen verder te verspreiden.
Read moreOp 26 mei 2019 stemden de Belgen in nationale, regionale en Europese verkiezingen. Een maand na de verkiezingen onderzoekt Luc Barbé het politieke speelveld om zich af te vragen waar de groene partijen van België nu staan.
Read moreIn dit tweede deel van het interview van Ricaardo Mastini met Giorgis Kallis en Tim Jackson op Postgroeiconferentie van 2018 in het Europees Parlement wordt het verleden onder de loep gehouden om te achterhalen hoe het komt dat groei alles in belang kon overtreffen. Ook komt de vraag aan bod hoe we een toekomst na de groei vorm kunnen geven. Wat betekent dat voor het kapitalisme zoals wij het nu kennen?
Read moreDe Postgroeiconferentie van 2018 in het Europees Parlement was een mijlpaal in de geschiedenis van het postgroeidebat, dat zich tot nu hoofdzakelijk heeft afgespeeld in academische kringen. In het eerste deel van een tweedelig interview bespreekt Riccardo Mastini met Giorgos Kallis en Tim Jackson, twee belangrijke postgroeidenkers op die conferentie, wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn als we ons een wereld verbeelden voorbij de groei.
Read more